Кам’янець-Подільський

        Серед мальовничих лісів і величних скель Поділля розташоване одне із найдавніших міст України — Кам’янець-Подільський. Через місто протікає річка Смотрич, уздовж її берегів збереглися залишки прадавніх коралових рифів, що мають форму виступаючих пагорбів.Заснування міста оповите безліччю легенд. Ось одна з них. Після перемоги над турецьким військом, племінники великого литовського князя Ольгерда, брати Коріатовичі, залишились на подільських землях. Полюючи на оленів, вони опинились на острові з високими берегами, захищеному скелями. Вражені його неприступною красою, брати вирішили збудувати тут місто. І назвали його Кам’янцем, бо хати тут зводили з місцевого каменю. Сьогодні це економічний, освітній, культурний і туристичний осередок. За весь час існування міста тут проживали люди різних національностей, що робили внесок у його розвиток: українці, євреї, поляки, литовці, турки, татари, вірмени. Саме тому його називають "містом семи культур".      Кам'янець-Подільський заснований ще у ХІІІ столітті і його можна умовно розділити на Старе і Нове місто. Старе місто — півострів площею 121 гектар, сформований Смотрицьким каньйоном і річкою Смотрич, яка утворює петлю між неприступними скелями.     Кам’янець-Подільська фортеця — визначна пам’ятка Старого міста. Завдяки ландшафтам і неприступним фортифікаційним системам, взяти споруду штурмом вдалося лише турецькій армії. Фортеця складається з двох частин. Стара фортеця оточена одинадцятьма баштами, що розташовані у формі неправильного чотирикутника і сполучені стінами. Кожна з них має свою назву та історію. Найвища — Папська вежа, збудована 1505 року на кошти, надіслані Папою Римським Юлієм II. На початку ХІХ століття в ній тричі був ув’язнений український народний герой, ватажок селянського руху Устим Кармелюк, тому її ще називають Кармелюковою. У дворі фортеці є боргова яма, до якої колись кидали неплатників податків, а зараз туристи кидають до неї монетки. Цікавинкою Чорної вежі є висічений у скелі колодязь, глибиною близько 40 метрів із величезним дерев’яним колесом.   
Неподалік фортеці розташований Новопланівський міст. Простягнувшись через каньойон річки Смотрич на сто тридцять шість метрів, міст висотою тридцять вісім метрів виконує важливу роль — з’єднує Нове й Старе місто.
Найпотужніша з усіх оборонних укріплень Кам’янця-Подільського — башта Стефана Баторія, що має підковоподібний абрис. Споруда відігравала велике значення у захисті міста, оберігаючи пологу частину берега річки Смотрич від нападу ворогів. Башта зведена за кошти короля Речі Посполитої Стефана Баторія, в честь якого й була названа.




Ще одне цікаве місце, що приваблює туристів з усього світу — Хотинський замок, розташований за декілька кілометрів від Кам’янця-Подільського. Спочатку це була невелика дерев’яна фортеця. У XIII столітті князь Данило Галицький збільшив оборонну міць споруди, побудувавши кам’яні укріплення. Це один із небагатьох замків, розташованих у низині, а не на височині. При вході до Хотинської фортеці встановлено пам’ятник гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному, біля її стін він був смертельно поранений. Хотинська фортеця стала знімальним майданчиком для багатьох відомих художніх фільмів: "Захар Беркут", "Три мушкетери", "Стріли Робін Гуда", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Стара фортеця
Нове місто
Нове місто почало розвиватись на початку ХІХ століття. Новобудови, торгівельні й розважальні центри, сучасні кафе і ресторани — створюють комфортні умови для розваг та відпочинку. Гуляючи просторими вуличками, вкритими бруківкою чи плиткою не помічаєш плину часу. Повсюди красиві будинки і гарно підстрижені дерева, а над дорогами ліхтарі з кованими елементами.
Тут багато сучасних кафе із великими вікнами й літніми майданчиками з плетеними меблями та дерев’яними огорожами, прикрашеними зеленню й барвистими квітами. В стейк-хаусі "Лондон", що на вулиці Князів Коріатовичів, можна скуштувати понад 14 видів стейків. Інтер’єр закладу виконано у стилі класичного лондонського пабу. До речі, саме з нього розпочалась історія телепередачі "Ревізор", у 2012 році він отримав срібну відзнаку.

Фестивалі

Парки і сквери


Активний відпочинок
Нова фортеця збудована трішки пізніше. Це бастіонна система із оборонними спорудами — високими земляними валами, укріпленими двома напівбастіонами висотою 16 метрів, що оточені глибоким, облицьованим каменем ровом. Вона слугувала захистом Старої фортеці з боку поля, але у випадку її захоплення ворогу одразу відкривався вхід у місто. Саме так турки і взяли неприступну фортецю, підірвавши вали бочками з порохом. Сьогодні це місце стало своєрідним музеєм. У підземеллях представлено різні експозиції, реконструйовано панораму оборони замку під час турецької навали 1672 року, проводяться театралізовані екскурсії.
У центрі острова розташований будинок польського магістрату, який ще називають Ратушею. Архітектурна пам’ятка XIV–XIX століть поєднує у собі різні стилі: ренесанс, бароко і ампір. Окрасою вежі є годинник зі срібним і мідним дзвонами. Існує легенда, що під ратушею знаходяться таємні підземні ходи.
На площі Польський ринок поблизу Ратуші можна побачити цікавий пам’ятник присвячений туристам. Скульптура з чорного заліза у вигляді молодого чоловіка в кепці, шортах, майці, з рюкзаком і фотоапаратом створена місцевими митцями. Статуя висотою понад два метри — збірний образ туриста.
Старе місто зачаровує невимовно красивою архітектурою. Величні будівлі загальнонаціонального значення, оздоблені колонами й скульптурами, стародавні церкви із розписами й звичайні житлові будинки. Є у Кам’янці затишні кав’ярні, кафе із літніми майданчиками, обгородженими дерев’яними парканами й прикрашеними яскравими квітами й вазонами.
Гуляючи вулицями Старого міста, ви побачите багато костьолів і монастирів. В часи середньовіччя Кам’янець-Подільський був населений русинами, вірменами, поляками і кожна з громад мала по кілька храмів. У північно-західній частині Центральної площі розташований Петропавлівський костел — єдиний у світі християнський храм з мінаретом. Під час турецького панування до будівлі прибудували 36-метровий мінарет, перетворивши її на головну мечеть. Згодом поляки відвоювали Кам’янець-Подільський і відновили собор, а на мінарет встановили вкриту золотом статую Богородиці. 
При вході у внутрішній двір кафедрального собору святих Апостолів Петра і Павла знаходиться Тріумфальна арка Станіслава Августа, прикрашена скульптурами чотирьох ангелів і святого Яна. Арка встановлена на честь короля Польщі, який відвідав храм під час візиту на подільські землі. Біля собору — сад із квітами і кам’яними хрестами. Тут можна побачити пам’ятник Єжи Володівському, загиблому під час вибуху порохового складу Чорної вежі, з написом "Поважай звичаї предків".
Біля літнього майданчика є особливий декор — красива червона телефонна будка. Поряд із телефоном є книги, які ви можете почитати за обідом чи кавою. А навпроти — кав’ярня у двоповерховому автобусі теж червоного кольору, що одразу привертає увагу.
Кам’янець-Подільський — місто фестивалів. Саме тут проходить безліч культурних заходів, історичних та етнографічних фестивалів. Щовесни місто відзначає відкриття нового туристичного сезону. Особливо видовищно виглядають історичні реконструкції захисту міста від турецької навали, середньовічних боїв і турнірів. На святкування фольклорно-етнічного мультикультурного "Свята семи культур" з’їжджаються люди з усієї України і з-за кордону. Шанувальники рок-музики можуть вдосталь насолодитись улюбленими гуртами на фестивалі сучасного вуличного мистецтва "Respublica". Фестиваль військово-історичної реконструкції "Sсhola Militaria" допоможе відчути атмосферу середньовіччя. У мушкетерських змагання і турнірах лучників беруть участь представники різних країн. В рамках фестивалю повітроплавання "Золота Омега", в небо над Старим містом піднімаються близько десяти професійних екіпажів, які змагаються за перемогу.
Прогулюючись містом завітайте до ботанічного саду, де росте більше двох тисяч рослин, відвідайте сквери Танкістів і Васильєва. Особливої уваги заслуговує Смотрицький каньйон. Він входить до складу Національного природного парку "Подільські Товтри" і включений до списку "Сім чудес Кам’янця-Подільського". Вздовж каньйону річки Смотрич простягається дендропарк. Тут знаходиться джерело з питною водою і пам’ятник оленю, біля якого бере початок невеликий струмочок, що перетворюється у водоспад.
Є тут й безліч можливостей для активного відпочинку. Катання на човнах, катамаранах, гідроциклах, водних лижах, сплав по річці на байдарках, рафтах, каное. Це хороша можливість насолодитися мальовничими та захоплюючими краєвидами і сфотографуватися на фоні височезних скель каньйону, оглянути фортецю з незвичних ракурсів і проплисти під величними колонами Новопланівського мосту. Любителі екстриму оцінять БРДМ-2 броньовану розвідувально-дозорну машину, на якій можна їздити не лише скелястими дорогами, а й по річці. Альпіністи ж можуть підкорити неприступні скелі Смотрицького каньйону. Яскраві й незабутні відчуття отримаєте від польоту на повітряній кулі. Ця видовищна подорож дасть можливість побачити місто і його околиці з висоти пташиного польоту. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Печера «Кришталева»